In dit warme weer genieten we allemaal van een koel briesje, maar wat als dit koele briesje ineens veranderd in een storm van windkracht 11? Daar zijn de windmolens in ons kikkerlandje niet voor gebouwd. 

Je zou juist denken dat wanneer de doorzettende fietsers omvallen en de dakpannen van het dak vliegen, dit hét moment is voor de windmolenbranche. Want hoe meer wind er is, des te meer stroom zij kunnen opwekken. Maar in praktijk is dit dus niet zo.

Onbalans op het energienet

Op het moment dat windmolens te hard draaien worden ze soms uitgezet omdat het energienet de hoeveelheid energie niet aan kan. Bij te veel windaanbod kan er een onbalans in het energienet ontstaan, en dit overschot moet worden weggeregeld.

Op basis van de windvoorspelling bepaalt TenneT, de landelijke netbeheerder die verantwoordelijk is voor het evenwicht tussen vraag en aanbod op het energienet, welke centrale moet leveren. Maar het weer is nooit 100% te voorspellen. Wanneer er te weinig wind is heb je te weinig stroom gecontacteerd en hiervoor moet er door een andere bron snel geleverd worden. Hiervoor zijn vaak conventionele centrales de back-up voor deze duurzame bronnen. Dus wanneer de windmolens stoppen, moeten de kolen- of gascentrales wat meer hun best doen.

Zonder goede exportmogelijkheden van windenergie kan 30 tot 40% van de geproduceerde stroom uit wind verloren gaan. Ongeveer een derde van de geproduceerde stroom kan niet door het net worden opgenomen.

Windmolens

Uitschakelen van windmolens

De meeste windmolens zijn niet gemaakt om een flinke storm te weerstaan. Er bestaat dus iets zoals ’te veel wind’ voor een windmolen. Deze grens ligt rond windkracht 10, en voor sommige moderne molens pas bij windkracht 12. Windmolens zijn namelijk uitgerust met een snelheidsbegrenzer wat ervoor zorgt dat de molens op het moment dat de wind te hard is ze worden uitgeschakeld.

Maar bij een flinke wind hoeft de windmolen niet altijd helemaal worden uitgezet. Je kunt namelijk ook de stand van de bladen aanpassen door ze in de ‘vaanstand’ te zetten. Hierbij verdraaien de wieken 90 graden waardoor deze dwars op de wind komen te staan en de molen uit zichzelf stil komen te staan. Verder zit er een generator in die de elektriciteit produceert, deze kan ook tegengas geven en vaak zit er ook nog een ouderwetse rem in.

Wat kan er gebeuren als je een windmolen laat draaien als er een windkracht van 11 door het land ruist? Dan kan er schade ontstaan. Er komt dan een grote kracht op de bladen, lagers en tandwielkast waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan, wat veel geld kost om te repareren.

Windmolen

 Powered by Allure.

Laat je gegevens achter en Gerrie zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen!

Contact via: